Translate

torsdag 26. juni 2014

GRISSINI – NAM NAM




GRISSINI, uten noe, med salt, med sesamfrø -nam nam
Grissini skal angivelig stamme fra Piemonte og Napoleon skal ha blitt så begeistret for dem at han sørget for daglig forsendelse av ferske «pinner». Jeg vet ikke om postvesenet sørget for transporten, men han var på utallige felttog, så jeg er glad ikke jeg hadde ansvaret for frakten.

Første gang jeg laget grissini, ble de så harde at jeg kunne tjent i Napoleons hær som sverdsvinger. For ikke å knuse tennene, gikk de rett i søpla. Årsak: for hard hvete, jeg brukte durum hvete med 13% protein som til eggepasta. Noe så ergerlig, for dette er virkelig anvendelig snacks, og selv om det er mest finsiktet hvetemel i dem, er det likevel sunt nok, og en grissini veier bare 15 gram, så noe karbosjokk er de heller ikke. De passer til alle gode umamirike retter du kan tenke deg.

I går prøvde jeg igjen med vanlig norsk finsiktet hvetemel (proteininnhold 11%) og da opplevde jeg noe pussig. De som først ble kjevlet og deretter tvunnet tynne som gammeldagse gule blyanter (ikke en millimeter tykkere), ble sprøere enn de som ble trillet til pølser. Jeg laget også noen litt tykkere varianter, for å finne ut hvordan de ble etter tørking, men ettertørking gir ikke samme sprø resultat, da ble hardere. se på fotografiet - de beste ligger i midten - de er tynnest også.

Nok om det, her kommer en oppskrift på grissini som passer til det meste året rundt.

Det blir ca. 50 stykker. (4 brett) Oppskriften kan halveres.

INGREDIENSER:
400g hvetemel
100g fin sammalt hvete
3 dl lunkent vann
75g smør eller jomfruolivenolje
1,5ts finkornet salt
1 ts sukker
½ pk. gjær eller tilsvarende tørrgjær

Topping:
Her kan du bruke det du vil, knust karve, valmuefrø, maldonsalt eller lignende.
Himalayasalt eller annet finkornet salt.
Ristede sesamfrø.
Vann til å dusje eller pensle på grissiniene før steking

METODE:
  1. Varm opp vann med smør, salt og sukker til 37-39 grader. Ha væsken i bakebollen, og ha gjæren først, deretter mel litt etter litt mens maskinen går eller mens du rører. Ha i nok mel til at deigen slipper bollen i løpet av eltetiden, 5 minutter i maskin, 10 minutter for hånd. La hvile i 20 til 30 minutter. Den trenger ikke doble seg i størrelse.

  1. Del deigen i to. Kjevle ut en del i et rektangel og skjær strimler med en skarp kniv. Sjekk at en strimmel veier 15-18g. Brett hver del i to og tvinn til rustikke pinner mens du strekker deigen til den er like lang som stekebrettet. Fyll brettet og dusj eller pensle hver grissini med vann. Legg over et klede, la hvile i 10 til 15 minutter.
    kjevlet deig skåret i strimler med kniv

  1. Dusj igjen og legg evt på topping. Stekes på 180 grader (160 i varmluft) i 12-15 minutter til de er godt gylne. Sjekk om de er blitt sprø og stek videre et par minutter hvis ikke. Du kan ha to brett i stekeovnen på en gang hvis du bruker varmluft, beregn da et par minutter ekstra steketid.

  1. La «pinnene» avkjøles på rist og gjem dem, ellers blir du gående å knaske.

  1. Hvis de ikke er blitt sprø, kan du la dem tørke i ovnen på 50 grader til de er tørket.


TIPS!
Denne deigen egner seg godt til minibaguetter også. Lag emner som du triller tykke som wienerpølser, strø med ristede sesamfrø, hev til dobbel størrelse og stek på 220 grader i 5-7 minutter - vips, så har du de lekreste minibaguetter - foto kommer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar