Translate

tirsdag 29. januar 2013

Biff tartar YUKHOE (på koreansk vis)






Jeg er veldig glad rått, og biff tartar er intet unntak. Her om dagen fikk jeg tak i perfekt mørnet indrefilet til en billig penge som ble lettvint middag og en fin avveksling til den tunge julematen. Skrapet biffkjøtt blir saltet og tilsatt litt worchestershiresaus og servert med løk, kapers, rødbeter og en eggeplomme og en raus mengde kvernet sort pepper, nam nam.   

I går laget jeg forrett av en del av indrefileten etter inspirasjon fra koreansk biff tartar som kalles YUKHOE. Den koreanske varianten egner seg veldig godt når en er småsulten, som nattmat, forrett eller i munnfullstore porsjoner på et tapasbord. Retten har fin balanse mellom umami, salt, søtt,syre og litt bitre toner fra nøtter. Perfekt komponert!

Umamifaktorene i retten er fiskesaus, soyasaus og konvensjonelt mørnet kjøtt. Mørning fremmer umamistoffer i kjøtt, spesielt rødt kjøtt blir bedre på smak av modning. 
  

Som forrett til 4, ikke for stor porsjon, den skal skjerpe appetitten, ikke mette!


DU TRENGER:
200(opptil 300g) marmorert og velhengt oksefilet, renskåret for sener, du kan godt bruke ytrefilet eller mørbrad, men den må være mørnet og  fint marmorert

Til sausen:
1.5ss soyasaus
0.5ss fiskesaus
1ts akasiehonning
2ss sesamolje
1/2ts riseddik eller hvitvinseddik
4-6 fedd hvitløk
1 knivsodd kajennepepper eller kvernet sort pepper

Litt vårløk i ringer
Pinjekjerner eller ristede sesamfrø
Salatblader til servering
4 eggeplommer, gjerne av vaktelegg med litt maldonsalt strødd oppå til å dyppe kjøttet i. (1 hel eggeplomme fra hønseegg er litt stort til en porsjon tartar)


METODE:
Skjær biffen i julienne (tynne skiver og deretter i strimler store som fyrstikker).  Rist pinjekjernene i tørr panne.
Finhakk hvitløkfeddene.
Bland alt det våte til sausen, rør i hvitløk og biffstrimlene. Anrett i salatblader, strø på sesamfrø eller pinjekjerner og server straks, gjerne med et glass øl til!  
 

Nam,nam!    


1 kommentar:

  1. Hei,

    Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.

    Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

    Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.

    Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!


    Varme hilsen,
    Christina
    http://www.alleoppskrifter.no/

    SvarSlett