Enklere og bedre oppskrift på helstekt kylling, finner du ikke. Det eneste du trenger for å lykkes, er en helt vanlig stekeovn, en god kylling, sitron, salt og meierismør. Høy varme i ovnen, i kombinasjon med salt og sitron, fremmer umamismaken i kyllingkjøttet, som blir saftig, med ren og frisk smak.
Om kyllingen.
Kjøp aller helst økologisk kylling. Stangekylling gir også godt resultat. En kylling på ca 1,6 -2 kg er perfekt for denne oppskriften som gir mat til opptil 4-6 personer. Steketid er 60 min pr. 1,8 kg kylling.
Du trenger:
1 hel kylling på ca. 1,8 kg.
1 stor sitron eller 2 små
1,5 ts finmalt salt uten tilsatt jod
100 g meierismør
Metode:
Dagen før:
Hvis du gourmetsalter kyllingen dagen før og lar den stå utildekket i i kjøleskapet over natten, vil skinnet bli sprøstekt. Metoden med å salte i god tid, kalles gourmetsalting. Det er en enkel og overraskende god umamifremmende metode, les artikkelen om gourmetsalting her.
Sett kyllingen utildekket i kjøleskap over natten. Ta den ut i god tid før steking - kyllingkjøttet skal være romtemperert når du setter den i ovnen.
Varm opp ovnen til 230 grader, ikke en grad mindre.
Finn frem en lav ildfast form med god plass til kyllingen. Smør bunnen av formen med meierismør og legg kyllingen oppå. Plasser formen slik at kyllingen blir liggende midt i ovnen. Steketid: 1 time pr. 1.8 kg. En kylling på 1,6 kg trenger 55 minutter. En kylling på 2 kg trenger 5 minutter.
Test om kyllingen er ferdig
Hvis du er i tvil om kyllingen er ferdig- ta den ut, vipp fremparten litt opp, hvis kjøttsaften som renner fra buken er helt gjennomsiktig, er måltidet klart. Ellers setter du den inn i 5 minutter til før du sjekker igjen. La hvile på benken 10 minutter før dere slåss om hvem som får hva, jeg synes lårene er best. Du kan godt presse ut litt sitronsaft hvis du liker sjyen syrlig.
Merknader:
Denne grunnoppskriften kan du videreutvikle med timian eller andre urter i buken. Prøv med lime i stedenfor sitron.
Hvis du vil ha grønnsaker i ovnen sammen med kyllingen, bruk tomater, gulrot, hvitløk, småløk, poteter, søtpoteter eller lignende - det blir kjempegodt.
Heller du i litt kraft underveis, får du mer sjy, men fordampningen av kokende kraft, gir ikke sprøtt skinn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar